Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Hősök - az utca királyai

2012. október 11. - Írókéz magazin

Valamikor a 2000-es évek legelején a pétfürdői Ammóniaszökevények két tagja úgy gondolta, érdemes lenne a veszprémi, Őrült Oldal névre hallgató duóval kollaborálni. Pétishow című EP-jükre fel is került az első közös szám, a Hősök … (Pétisó: a Péti Nitrogénművek által 1931-ben kifejlesztett nitrogéntartalmú műtrágya. Képlete : NH4NO3 + CaMg(CO3)2 :-)

 

Hősök

A srácoknak annyira bejött a közös, hogy a két krú hamarosan összeolvadt, és Brash, Eckü, Mentha, Joeker elkezdték letenni a mára talán legmeghatározóbbá vált itthoni hiphop banda alapjait. Sose találjátok ki, de ők a Hősök. (Taps!)

Vannak időszakok, amikor a midiklorián szint alulról veri a hálót… na ez az, ami nem nagyon fordult elő a srácokkal az elmúlt több, mint tíz évben!
A nagy pacsi után nem sokkal, 2002-ben Szóhisztéria címmel kikerült az első közös nagylemez, majd a már akkor igen előre mutató módon kizárólag interneten elérhető Nyugat nem enged maxi fokozta a hevületet. A gyorsan felfutó csatárok ezután  megzörgették a hálót a Hiphop Mission-ön, sőt 2003-ban már a másodszülött korong, a Nyelvtan eljövetelének örülhetett a műértő közönség. A következő évek az anyaggyűjtés, és az aktív alkotói munka jegyében teltek (legalábbis mi így hívjuk a … na mindegy…) Megérte várni…
Mára világosan látszik, hogy az öt év elteltével a polcokra kerülő - többek között az NKS, a Vad Fruttik, Sub Bass Monster vendégszereplésével készült - Klasszik méltó volt nevéhez. Az album sikere nemcsak videoklipek formájában nyilvánult meg, de a fiúk megkapták a lehetőséget, hogy az egyre növekvő népszerűséget latba vetve a maguk módján szólaljanak fel a ’Help az életért’ akcióban… A Hősök itt is magukat adták.

Ha a csapat a Klasszik után örökre lenyelte volna a mikrofont, az underground gyermekei már akkor is a műfaj legendái közé számítanák ezeket az arcokat. Vannak hangok, melyek szerint a Klasszikban hozott stílust nem kellett volna megkísérteni, mert innen már csak a kommerszializálódás felé visz a pálya. Nincs igazuk! A tavaly megjelent, néhol melankóliába hajló, akusztikus betétekkel kibélelt, ezzel együtt komolyat harapó trackekkel megpakolt Négy Évszak összetettsége ellenére  mély mondanivalót karcol a dobhártyába, ami életeket képes vágányra tenni.

 

 

 

Számunkra a korong zászlóshajója a Szóhisztériáról újjászülető Szó fel 2. A tatabányai intézmény, Siska Finuccsi, és az egyik barbár fivér, Deego segítségével felépített, hangulatában a hiphop alapjaihoz visszanyúló betűtorony tetejéről nyílik a legjobb a kilátás, ha gödörben vagy. Nem tudnánk összeszámolni, hogy e sorok írója és Franky hány éjszakás műszakot húztak le erre az alapra, de az biztos, hogy nem voltunk egyedül. Igen, van amikor csak a zene tartja bennünk a lelket… hát nekünk ez az egyik ilyen. A számhoz az ország egyik legtehetségesebb csapataként jegyezhető Sound and Sand Pictures készítette klip pedig akkorát üt, hogy aki nem kap rá azonnal a krú világára, az innentől kezdve csak Disney-t nézhet, azt is kizárólag matinén.

Eleget magasztaltuk a Szó fel 2-t? Hát kérem, egy egész hadiflotta áll még mögötte. Az akkor még névtelen albumról elsőként megjelent ’Aki Velünk...’ verbunkosa bármely városi térre hiphop flashmobot varázsol innen Memphis-ig; az NKS-el és Busa Pistával bedöntött Rakenrolltól komolyan megnő a Merényi detoxában való szombati ébredés veszélye, a Szótár pedig bárkit kinevel a legmélyebb diszlexiából is. És ezeket csak első szuszra…
A közreműködők díszpáholyába jegyet váltott PASO frontember, KRSA (also known as Lord Panamo) például a Hallo-ba hozott egy zsáknyi szikrás ska-t – az külön szerencse, hogy névjeggyé vált öltönye olyan jól alliterál a klipben szereplő lepedőakrobata csajokkal… arra a kérdésre pedig, hogy darabra pontosan hány Ákos számra való utalás is van elrejtve a nagyonnagygenerálon átesett szuperszonikus Ikon-ban, várjuk a kommenteket. A 12. pontként szereplő Félelem mellett sem mehetünk el álleesés nélkül: az, hogy az alaptól kihagy néhány ütemet a szív, és hogy kút kávájára szédülsz az elhangzott igazságoktól, bár nyilván A-ligás, mégis az az extra, hogy ebből lett a banda első tényleg s.k. klipje – A Brash lőtte és Mentha rendezte kisfilm bár csak 3:36, nálunk egészestés:

 

 

 

Nem ragozzuk tovább – úgyis megteszi majd mindenki, ahogy elkapja a gépszíj… mert el fogja. Kiváló anyag, de nem is meglepő.

Azzal, hogy a ranglétrát végigjárva lassan-lassan az elsőszámú hazai hiphop csapattá érik, érzésem szerint a Hősök többet bankolt, mint vesztett (ha egyáltalán), ráadásul nem csak magának, hanem az egész műfajnak. Ne menjünk bele, hogy hol keletkezik, mit jelent a sokak által minőségjelzőként felfogott underground címke. Igen, Eckü újabban ott kommandózik időnként a Viva-n, és Fluorral csinál közös számot (azt, hogy ez miért nem gáz, majd máskor…), és a banda általában is elindult a mainstream felé, de gondoljuk meg, hogy a rájuk irányított reflektorok fényében hány másik, a hiphopban alkotó formáció tehetsége csillanhat meg, s hányat fedezhet fel a klikkek ösvényén vadászó közönség… hányan találják meg maguknak a ’másik fekete zenét’, hány fiatalnak nyílik ki, vagy lát élesebben a szeme a zenének ebben a szegletében feldolgozott – akár társadalmi – kérdésekben? Nem egynek, és nem is tíznek…

Ezektől a járulékos hatásoktól független is dobjuk az ötöst a Hősöknek, mert több pályatársukhoz hasonlóan évek óta makacsul az arcunkba tolják az igazmondás, az önvállalás, az igaziság, a valódiság hangpáncélját. Róluk sem tudjuk igazán meddig nőhetnek és hová fejlődhetnek, de mivel a földalatti mozgalom zászlóvivői és rajongói gyakorlatilag egy emberként ott állnak mellettük, még az is elképzelhető, hogy hamarosan újra kell kövezni a sárgaköves utat…

 

 

 

Az tuti, hogy mi a magunk részéről záros határidőn belül ki fogunk erőszakolni egy Hősökös – hiphop-os estét a helyi zenés krimóban - aztán amint lehet, igyekszünk kilátogatni egy lájveksönre, hogy kiderüljön ki csinálja jobban! ;-)

Aki nem kattintgatott a szövegben, annak kigyűjtöttük a fontosabb útjelző táblákat. Figyelem! Kihajolni veszélyes!

 

Dirty Joke


http://hosok.hu/

http://www.facebook.com/hosokveszprem

https://www.youtube.com/user/brashhosok?feature=watch

http://www.hiphop.hu/index.php?pg=news_12_3260 - CD rendelés!

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr18355566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása