Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Anthony Bourdain: Íz-világjáró, avagy a tökéletes ízek kalandos felkutatása

2012. április 16. - Írókéz magazin

Ha ki lehet jelenteni, hogy a "sztárszakácsok" világában Gordon Ramsay a főnök úr, Jamie Oliver mondjuk a rendkívül szimpatikus szomszéd srác, Heston Blumenthal pedig a nagybetűs különc geek, akkor az amerikai Anthony Bourdain mindenképpen a rocksztár. Rocksztár és életművész egy személyben.

Néhány hónapja akadt a kezembe ez a könyv, magunk közt szólva gyanúsan olcsó áron, így le sem írnám a bolt nevét. Nagyon megörültem neki, örömöm kifejezésére már-már a viháncolás szót használnám, és úgy gondolom, hogy egy magamfajta gasztro-őrültnél ez egy teljesen megfelelő reakció.

Tehát Tony felkerekedik, hogy bejárja a világ egy részét, felkutatván a legtökéletesebb ízeket. Mert ahogyan az kiderül, több ilyen is van. Feltűnik többek között Kambodzsában, Oroszországban, Vietnámban, Japánban, Skóciában, Marokkóban és még San Franciscoban is. Amikor nem szállodában lakik akkor (legnagyobb örömére) sikerül szállást találnia egy helyi családnál, illetve lakmároznia az igazi, házias, és egy-két esetben határozottan drámai ételekből, és talán a kelleténél többször is önt fel a garatra az ottani komákkal a különböző nemzeti italokból. Humort és iróniát sem nélkülöző stílusban írja le történeteit, a döbbenetes ételeket (például madárfészek leves és élő kobra), amikkel találkozik, illetve jó pár kellemes és kellemetlen élményt eddigi életéből, sőt, a vele tartó stábtagokról és saját magáról szóló véleményét sem rejti véka alá, miszerint azzal, hogy aláírta a tévés szerződést, és végig felveszik az útját, eladta a lelkét az ördögnek.

Tony minden fejezetben szinte misztikus hatású ételfelsorolásokat mutat be, az egyik kedvencem egy Japán étteremben zajlott. Íme egy kis szemezgetés: polip friss wasabival, grillezett szardínia ponzu szósszal és yuzuval, Edomae szusi, tigrisrák, lepényhal, miso leves, apró, párolt szívkagylókkal, savanyúságok és zöldsaláták, tengeri angolna, enyhén pirított o-toro édes savanyú mártásban, mindez tekintélyes mennyiségű szakéval kiegészítve.

Szóval akit érdekelnek az ételek, az idegen kultúrák egy elég extrém szemszögön keresztül, az okvetlen nyargaljon el egy könyvesboltba, és szerezze be!

 




tőzegáfonya

http://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

http://irokezmagazin.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr838355406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása