Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

KontrolAltR- Igényes hazai alterrock a 30Y nyomdokában

2012. július 03. - Írókéz magazin

Rendszeres Olvasóink már bizonyára sejtik, hogy nem nyerők nálunk a kereskedelmi adók tehetségkutatóinak hátán felkapaszkodott popelőadók, akik inkább a bulvármédia fogyasztóinak, és nem az igényes zene kedvelőinek okoznak extázist (persze szigorúan kategorizálni nem akarunk, tehát hozzátesszük, hogy „tisztelet a kivételnek!”). Ezért imádunk olyan, a hazai mezőnyből kitűnő gyöngyszemekre bukkanni, mint a 2009-ben startoló KontrolAltR, akikkel pénteken, azaz július 6-án az EFOTT-on is találkozhattok.

A gitárcentrikus muzsikát játszó együttesnek már a névválasztásában is van némi öndefiníció: stílusukban az alternatív hatások dominálnak. A csapatnév ennél azonban jóval összetettebb szójáték: a Ctrl-Alt-Del billentyűkombináció kifigurázása, illetve utalnak vele a mai zenei stílusok „kontrollált”, behatárolt jellegére is. Már ebből is látszik, hogy kreativitásért nem kell a szomszédba menniük, és határozottan menetelnek az általuk megálmodott zenei ösvényen.


A bandában négy nagyon lelkes és nagyon tehetséges fiatal srác tevékenykedik. Nemes Attila (Nemesati) a „frontember”, aki karakteres hangjával és basszusgitárjával járul hozzá az egyre jelentősebb sikerekhez (a 2012 elején távozó Huszár Ádám basszusgitáros szerepét vette át). Gódor Bálint (Teki) igazán bensőséges viszonyban áll az egyik legfantasztikusabb hangszerrel, a zongorával, és ezt jobbnál-jobb dallamokkal bizonyítja. De ne feledkezzünk el Ádám Reimondról (Römi) és Szöllősi Péterről (Szöpe) se, előbbi a dobokból, utóbbi pedig szólógitárjából csalogat elő mindenféle dobhártyakényeztető dolgot.


Három éves pályafutásuk alatt két album született: a Csöndes (ami Nemes Attila akusztikus projektje), valamint a tizenhárom számot tartalmazó Egyszer volt, ezeket ingyen megkaparinthatjátok a banda hivatalos oldalán. A fiúk által nyújtott zenei élményt élőben is megtapasztalhatjátok július 6-án, pénteken az EFOTT-on, a Kalinka Színpadon.

 

Miniinterjú Nemesatival:

- Mikor kezdtél el zenélni, illetve énekelni, és kinek/minek a hatására?

Zenélni 2003 nyarán kezdtem, egy cserkésztáborban, ahol kezembe kaptam egy gitárt, és egyből mondtam, hogy nekem ilyen kell (persze egy 12 éves kisfiúnak mi ne kéne...). Később először csak kölcsönbe, majd ballagásomra megkaptam az első doboz gitáromat.
Énekelni 2008-ban kezdtem el. Az indok nem volt más, mint az iskolai Petőfi-nap kilobbizása tanulás nélkül. Mi másra mentem volna, mint zenei vetélkedőre, csak hogy ne kelljen tanulni. Meglepetésre második lettem, sok biztatás után tovább gyakoroltam, és lám, immár fél éve énektanárhoz is járok hangképzésre.

- Melyik magyar, illetve külföldi előadók inspirálják a zenekar stílusát?

Pontosan nem tudom megmondani, csak a saját részemet.

Ha magyar, akkor 30Y, Kispál, Quimby, Hiperkarma. Ha külföld, akkor Kooks, Coldplay, és mostanában Muse.

Van egyezés a többiek zenei ízlésével, majd egyszer Ők is elsorolják a kedvenceiket.

- Ha részt vehetnél egy Marty McFly-féle időutazáson, akkor melyik korszakba mennél vissza, és miért?

Úgy gondolom, ez egy nagyon fogós kérdés. Ugye Marty-ék a jövőbe is utaztak, azt hiszem én is ezt választanám. Bár én soha nem az időben utaznék igazán, hanem a térben. Számomra ez sokkal vonzóbb, a távoli csillagok, bolygók, galaxisok.
De visszatérve, azért a jövőbe, mert a múltat már "ismerem", a jövő meg rejtély, én meg kíváncsi vagyok, aki hamar megöregszik.

- Mi a véleményed a zenei tehetségkutatókról, és a popzenei tömegcikkekről?

Mivel egyre többet tudok meg, ezért egyre rosszabb, de azért még mindig naivan reménykedem az igazságban.
A popzenei tömegcikkekről meg az a véleményem, hogy láthatjuk, hogy az embereknek ez kell, ezért semmi kifogásom nem lehet ellene. Vagyis lehet, de tudom, hogy hasztalan. Mi csináljuk, amit tudunk, azt nyújtjuk, amire képesek vagyunk, és felettébb élvezem az egészet. "Ilyen ez a popszakma!"

- Hogy jutottatok be az EFOTT-ra?

Gódor Bálint, a billentyűsünk jelentkezett a zenekarral. A feltétel az volt, hogy a tagok 50%-a egyetemre járjon.

Beválasztottak minket a 25 közé, onnan az első 5 legtöbb szavazatot kapott, és egy 6. vigaszágas felléphet az EFOTT Kalinka Stage-en. Másodikok lettünk, hála a rengeteg szavazatnak, amiért egy pohár kakaóra "kell" meghívnunk mindenkit, aki majd eljön hozzánk a kijelölt időpontban. Nagyon örülünk ennek az egésznek! Szeretném itt is megköszönni minden szavazónak! Köszönöm! Nagyok vagytok!

 

Sok-sok sikert kívánunk a srácoknak, tuti, hogy hírt adunk még Róluk!

 

szexi ribizli

http://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr438355490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása