Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Szívünk spam-mel, akarom mondani Magashegyivel van tele…

2012. június 28. - Írókéz magazin

Egyszer volt, hol nem volt, talán igaz sem volt… A Kaukázus varázsszó még a magyar underground berkekben nem túl otthonosan mozgó ártatlan lelkekben is minden bizonnyal felidéz valamit: Kardos-Horváth János bizarr, de mégis kellemes orrhangját, egy bevillanó koncertélményt, vagy egy már-már lírába hajló szövegrészletet. A 2009-ben sajnálatos módon visszavonuló zenekarból egy másik, nem kevésbé különleges projekt nőtte ki magát, akik 2007 óta ostromolják hallójáratainkat dallambombáikkal: nyugi, a sérülésveszély igen csekély, a hangulatturbózás viszont garantált!

A Kaukázusban edződött Fűrész Gábort (basszusgitár), Toldi Miklóst (dobvirtuóz) és Fodor Máriuszt (billentyűbűvölő) a Magashegyiben Szepesi Mátyás egészíti ki gitárjátékával, a hangszeres alapot pedig a celebelőkészítő táborként is definiálható Megasztárban feltűnt, majd szerencsére humánusabb és izgalmas kihívásokkal teli utakra tévedt Bocskor Bíborka teszi igazán fenségessé szuggesztív hangjával, és extrakedves, megnyugtató személyiségével. A jelenlegi formáció a tagcseréket követően 2009-re állt össze. Természetesen nem felejthetjük el Tariska Szabolcsot sem: egy forgószél energiáit meghazudtolva suhan fel a színpadra vokálozni, illetve mesterien mixeli össze a szavakat a verseknek is beillő gyöngyszemekben. Geszti Péter elbújhat mögötte! (Amúgy Péterfy Bori, a Kiscsillag, és a már nem létező Amorf Ördögök sikeréhez is hozzájárult.)

A felületes fül számára könnyednek, bohókásnak tűnhetnek a Magashegyi dalszövegei, ám mindegyik mögött megbújik valami többlettartalom: nosztalgia ('Gyorsan szállt a szombat, A szerelem kiforgat. Már nem nézem a holdat veled együtt én' Rongyolódó), fájdalom ('A tavaly csak keserűség, elhordott ing lett a hűség, kötélen leng, nem szárad meg sosem' Fogyó Hold felé), bújtatott társadalomkritika ('Plakátragyogás, ruhasuhogás, lélektemető' Szívtakarítás), vagy épp a technológiai forradalom paródiája ('Közös a szerverünk, tiszta szerelem, módosítom a forráskódot, kompatibils vagy, gyere velem' Kockarap).


 

Igazi sokoldalú művészlelkek ők, akiket vétek, és nem mellesleg képtelen vállalkozás beskatulyázni: személyiségük és stílusgazdagságuk is lehetetlenné teszi ezt. A zenekar eklektikus hangzásához egyedi színezetet adnak a népzenei, folk hatások, véleményünk szerint Bíborka hangját ezek egészítik ki a legtökéletesebben. Ám a ska, a tánczenei és az elektronikus elemeket sem nélkülözik, a koncertek gyanútlan közönsége pedig szinte önkéntelenül kezd táncolni. Szívből jövő örömzenére lelkes örömtánc- ütős kombó, és ezt tapasztalatból mondjuk!

Kísérletező szellemükről és bevállalós személyiségükről már többször tanúbizonyságot tettek, például a 2011 novemberében, illetve idén februárban a Művészetek Palotájában megrendezett nagyszabású szimfonikus koncertjeiken: az utóbbi során az Ezer Erdő című debütáló nagylemez dalai voltak hallhatók új köntösben. Az amúgy is egyedi szerzeményeket az a Subicz Gábor varázsolta még különlegesebbé, aki már a PASO és az Erik Sumo Band muzsikáival is bűvészkedett. A már minimum ezer Magashegyi koncert apropóján Ezer nap- Szimfonikus Remix névre keresztelt produkciót legközelebb július 7-én, a Veszprémi Utcazene Fesztivál egyik exkluzív produkciójaként leshetitek meg a Talamba Ütőegyüttes, a Harmónia Garden Orchestra és a Discantus énekegyüttes lelkes közreműködésével. A színpadon zajló sokszereplős zenei orgiában így majdnem ötvenen vesznek majd részt: ez bizony grandiózus lesz, az pedig már csak hab a tortán, hogy az ősszel esedékes új szimfonikus albumról is hallható lesz pár dallam, például az MR2 jóvoltából már ismert Rázz fel. Aki teheti, legyen a koncert szem- és fültanúja, és halmozza az élvezeteket, hiszen Veszprém ráadásul az egyik legmenőbb magyar város!


 

Az elvetemültebb rajongók az ezt megelőző napon, július 6-án az EFOTT-on is szemügyre vehetik a csapatot, mégpedig annak  'kevésbé szimfonikus', bulizósabb arculatát: hajrá-hajrá, hiszen tudjátok, hogy az igényes zenét képtelenség túladagolni!


szexi ribizli

http://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr88355486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása