Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Akarjuk, hogy érezzétek! – A nagy Headbengs interjú

2014. március 28. - Írókéz magazin

"A kritikusok bekaphatják!"

Ezzel a önbizalomdús mondattal indul a kétezres évek elején Rákosszentmihályon alakult zsíros rock’and’roll-t játszó Headbengs bemutatkozása. A saját maguk által jellemzően „büdös, mocskos, fésületlen, nyers, fiatalos, lendületes zenét játszanak sok dallammal, féktelenül, korlátok nélkül”. Mi csak a „Dadan-istálló legújabb versenylovaként” aposztrofáljuk Őket, és ne féljetek, nem szoktunk nagyokat tévedni…

Olvassátok bátran a fiúkkal (Barabás Gergő, Szula Bálint, Paczolay Andris) készített interjúnkat, amiből többek között az is kiderül, hogy már a Petőfi Rádió is rájukcuppant!

- Srácok, az első kérdésünk az lenne, hogy hogy áll össze Nálatok egy dal, esetleg album, kinek mi a fő feladata?

Headbengs: A dalok többségét a próbateremben írjuk, az izzadtságszag és egymás csesztetése, hergelése serkentőleg hat ránk ilyenkor, a jól ismert környezet nyugtató hatású.

Gergő a fő szerzőnk, általában egy riffel, témával vagy egy dalvázlattal indítunk. A témával eljammelünk, mindenki hozzápakolja amit saját maga vagy a másik gondol. Gergő odafütyül mi meg vissza. Előfordul, hogy a kész dalt hozza le szöveggel együtt, vagy már csak kifaragjuk a konkrét dal-szobrot a zene-tömbből. Nincs különösebb zenei képzettségünk, nem is bonyolítjuk túl a dolgokat, a karakterre figyelünk, és hogy együtt legyen az egész.

A most megjelent EP-n az egyik dal, az Elfúj a szél zenéjét Bálint írta, ami egy basszustémából indult ki. Ez is többször előfordult már, hogy egy dal a basszustémából nőtte ki magát. Ami tetszik, azt többnyire megcsináljuk, az sem számít hogy milyen stílusú, max. ilyenné vagy olyanná alakítjuk. A szövegek magyarul születnek, bár a ritmikájuk inkább olyan, mintha angolul íródtak volna. De például megcsináltuk a Turné című király műsor főcímdalát, aminek a már kész magyar szövegét gyorsan átírtuk angolra mert úgy kellett a csatornának. Nem lett egy felsőfokú dolog, de működött, tetszett a műsor készítőinek is.

Albumok kapcsán nincs külön koncepciónk, eddig egy tíz dalos anyagot csináltunk 2010-ben, ott simán az addig élőben is játszott dalainkat vettük fel. Vannak tök régi nótáink, amiket viszont egyelőre nem sokat játszunk élőben, mert pl. hosszabbak, összetettebbek, pszichedelikusabbak, a közönség számára ismeretlenül nehezebben befogadhatók, azokat majd később szedjük elő. Már simán van elég anyagunk egy következő nagylemezhez, meglátjuk hogy alakulnak a dolgok. Lehet hogy legközelebb is egyszerre csak pár dalt fogunk rögzíteni mint legutóbb novemberben, az EP felvételekor.

- A Kisördög lemezről beszélnétek egy kicsit bővebben? Hol lehet meghallgatni, hozzájutni?

HB: A Kisördög című tíz dalos csokrot már majdnem négy éve vettük fel Budapesten a Keleti Blokkban Sándor Danival. Imádtuk az egészet, pedig kb. csak 16 óránk volt. Egy helyiségbe pakoltuk be az összes cuccot, dobot, erősítőket, vittünk hangulatvilágítást meg hangulatfokozót és egyben játszottuk fel a zenét. Arra jött az ének és a szólók, ennyi volt az egész, pákk már ment is keverésre. Lenne mit javítani rajta, de jó úgy ahogy van, szeretjük. Az egész album elérhető a banda soundcloud oldalán.

- Milyen irányt követtek/követtetek eddig? Mely zenekarok befolyásolnak Titeket?

HB: Az irány, amit követünk... az olyan együtteseket, előadókat szeretjük akik szívből csinálják, sallangok nélkül, vagy ha jól megtervezett is a produkció, akkor kevésbé hangsúlyos pl. a technikai tudás, és a lényeg az, hogy a hallgatóság jót bulizzon. Stílusokban nem gondolkodunk, szélesíteni kell a látókört. Megvannak a legnagyobb közös kedvencek, amiket mindhárman imádunk, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Black Sabbath, AC/DC, James Brown, Hobo, ők a legnagyobbak,ez egyértelmű, és ők szolgáltatják a legfőbb hatást. De Gergő emellett nagy filmzenés, Hans Zimmer, John Williams, nála alap Máté Péter, az Illés, ő mutatta meg nekünk a Muzsikást, Sebestyén Mártát, Ákost. Bálint a Muse-t bírja nagyon, a Grand Funk Railroadot, Muddy Waterst, a Them Crooked Vulturest, Prodigy-t Sok olyan zene is hatással van ránk, ami teljesen mai, de az adott előadótól csak pár dalt, egy-egy korszakot ismerünk, szeretünk. A külsőnkből nehéz lenne megítélni, hogy a klasszikusok mellett milyen zenék forognak nálunk.

- Az "Akarom, hogy érezd!" c. dalotok készítéséről mondanátok pár mondatot?

HB: Az Akarom hogy érezd! című dalt már évekkel ezelőtt is játszottuk, a régebbi dalaink közé tartozik. Rohadtul bonyolult, van benne vagy 3-4 akkord, de ahogy az lenni szokott, talán ezért is működik. A zene és a szöveg egyszerre tört elő Gergőből. Utána az utcán le is tesztelte, egy szál gitárral előadta egy csapat keményvonalas hip-hoppernek, akik imádták. A skatulyázás nem jó dolog. A dal videója tavaly készült el a Haunebus Szabó Áron (Umbrella) vezényletével, nulla forintból. Lementünk kutyába, bejártuk a fél várost és a Normafát, aztán zenéltünk a Magyar Rádió egyik stúdiójában is, közben forgott a VHS. Nemrég a Petőfi rádió is rácuppant a nótára, mostanában hallhatjátok akár nap közben is. Még a Top 30-ban is benne voltunk, először 25. utána 15. helyen, ami egy magunkfajta bagázstól nem is rossz.

 


 

- Hova tovább? Mik a távolabbi céljaitok?

HB: Hogy hová tartunk? Még szép hogy a csúcsra. Nem könnyű, de Bon Scott is megmondta hogy "It's a long way to the top, if you wanna rock n roll!"

- Nyáron jönnek a fesztiválok. Melyikeken kell tolongjunk az első sorban, ha látni akarunk Titeket? Valamint addig is milyen koncertjeitek lesznek, és hol?

HB: Ami a nyári fesztiválokat illeti, egyelőre semmi biztosat nem tudunk, ez attól a két remek úriembertől, illetve partyállattól is függ, akik kezükbe vették a gyeplőt, aminek a másik végén mi állunk habzó szájjal, elvetemült tekintettel és elszántsággal. Épp túlvagyunk egy tavasz eleji pörgősebb időszakon a Supernem es a Fish! előzenekaraként. Budapesten legközelebb április 22-én fogunk zúzni a Trafik klubban. Május 2-án a Supernem lemezbemutatóján a Barba Negra Track (ZP) nevű helyen játszunk, nyári fesztiválok közül pedig az EFOTT-on fogunk zenélni.


Tagok:

Barabás Gergő – gitár/ének

Szula Bálint – basszus

Paczolay Andris – dob


Headbengs on facebook

Headbengs on soundcloud

 

Four Fingers Franky


A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr138355780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása