Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

The Carbonfools- Könnyűzenei ősrobbanás az A38-on

2012. november 02. - Írókéz magazin

Kevés olyan, szupersztárként is definiálható popegyüttes van kis hazánkban, akik nem csak a VIVA-t bámuló, SP-n és a különféle amerikai zenei tömegtermékeken szocializálódó tinilányok rajongását tudhatják magukénak. A The Carbonfools sikertörténete viszont mesébe illő, angol nyelvű szövegeiknek, és kifogástalanul hangszerelt zenéiknek  köszönhetően a nyugat-európai popszcénában is simán megállják a helyüket. Rátermettségüket legközelebb az A38-on bizonyítják november 8-án és 9-én: a duplakoncerten negyedik stúdióalbumuk számai is debütálnak.

A többek közt a Bëlga dallamaiért (illetve a Chip Chip Ckokas fedőnevű, mellesleg nagyszerű projektért) is felelős elektromágus, DJ Titusz, illetve a különleges tudását tradicionális miliőben, Indiában is tökéletesítő szitárművész Tóth Szabolcs voltak 2000-ben az együttesalapítás fő kezdeményezői, hozzájuk csatlakozott Zsüli, Zsazsa, Kelo és Dado.

Az első nagylemez, a Poisoned Goulash, vagyis ’mérgezett gulyás’ ütős elektronikus hungarikumként landolt a zenei színtéren 2004-ben, gazdagon meghintve számos egzotikus fűszerrel (dub, folk, ethno, reggae). Ekkor a Carbonfools még elsősorban az antimainstream melódiákat ízlelgetni (alkalmanként habzsolni) szerető underground berkek éhségét csillapította, de azért a Hippie Song vagy a címadó dal a szélesebb értelemben vett köztudatba is beférkőzött, köszönhetően a hazai fesztiválokon, vagy épp a Zöld Pardon színpadán történő hatványozott partyfíling-fokozásnak.



2006 nyarán aztán egy új, populárisabb éra vette kezdetét a zenekar történetében: ekkor csatlakozott az ex-modell Fehér Balázs, akinek bársonyos hangjától még a legmegátalkodottabb maffiózók is világbékéért kiáltanának. Nem csoda, hogy a komoly külföldi modellmunkák után végül az énekesi pályán kötött ki, édesapja, Fehér András ugyanis híres operaénekes (ő énekli a Sunset operabetétjét), testvére, Fehér Gábor pedig a Cotton Club Singers tagja volt.

2008 októberében rukkoltak elő az új anyaggal, a fülbemászó Cash-t és az intenzív érzékszerv-masszázst garantáló Furilla-t is tartalmazó Carbon Heart-al. A 'Szénszív' egyfajta átmenetként is felfogható a stíluskavalkádjával magyar viszonylatban mindenképp kuriózumnak számító Poisoned Goulash, illetve a már inkább az igényes, ám szélesebb tömegigényeket kielégítő pop kategóriájába sorolható, 2010-es Carbon soul között. Időközben a bandatagok is cserélődtek: 2009 februárjában csatlakozott Fekete István (Steve) gitáros, majd 2011-ben Miklós Milán basszusgitáros. A jelenlegi tagok tehát: Balázs, DJ Titusz, a dobos Kelo, valamint István és Milán.


A zenekar életútját egyre hangosabb sikerek övezik: 2011-ben felléptek az Egyesült Királyságban a Dreadzone társaságában, illetve ugyanabban az évben a számtalan hazai koncerten kívül egyedüli magyar fellépői voltak az Exit Fesztiválnak és a szerbiai Trenchtown Fesztiválnak is. Idén is hangsebességgel robognak a könnyűzene zsúfolt sztrádáján: a nyári szabadtéri koncertszezon előtt a Pecsa Music Hall-ban melegítettek be, aztán extázisba kergették a fesztiválok népes közönségét is. A Carbonsoul legütősebb számai, a Hideaway és a Sunset mára a gigasláger státuszba emelkedtek, de a novemberben megjelenő új anyag előfutára, a Clublights is arat a slágerlistákon.

Legutóbb az X-Faktor egyik döntőjében adtak elő egy vadiúj számot, a Birthday-t. Talán nem sértődnek meg a zenekari tagok, ha azt állítjuk, hogy Balázsnak nem csupán a hangja, de a szexepilje is gyanúsítható a hatalmas tömeghisztériáért, ami mostanság a fiúkat övezi. Ezt bizonyítja az is, hogy a ZP évadzáró díjátadójának szavazói semmiképp sem rugdosnák ki az ágyukból, vagyis Fehér Balázst választották a 'Legvonzóbb előadónak', Pásztor Annával együtt.



A készülő negyedik stúdióalbum szerzeményeit a nagy érdeklődésre való tekintettel dupla lemezbemutató koncerten hallhatják a rajongók az A38 Hajón, november 8-án és 9-én. Az ígéretek szerint látványos díszlet, fénytechnika, illetve gondosan megtervezett koncepció teszi majd teljessé a produkciót, a számok között pedig intrók lesznek, hogy egy pillanatra se álljon meg a show. Előzenekarnak 8-án a holland Lola Kite-ot, 9-én pedig a Colorstart hívták meg.


A népszerűséget pedig mi sem bizonyíthatná jobban, mint az, hogy mindkét alkalomra elkelt az összes elővételes jegy... November 9-én a helyszínen a bejutni szándékozók rendelkezésére áll majd 100 jegy 3400 forintos áron, amikhez jár a legújabb CD is!


szexi ribizli

https://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr818355576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása