Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

PLACCC Fesztivál- Szauna a Hősök terén és okostelós városfelfedezés

2012. szeptember 19. - Írókéz magazin

Szeptember 21-én, pénteken kezdődik, és egészen jövő vasárnapig tart a 2008 óta megrendezett PLACC. Egy baromi kreatív, a helyszínspecifikus művészetet előtérbe állító kezdeményezés ez, ami még a legvásottabb városlakókat is képes elkápráztatni Budapest rejtett arcával. Okostelefonos urbánus kalandozások és köztéri szaunázás a Hősök terén, avagy 'művészet máshogy, máshol'- és ez még csak a kezdet!

Helyszínspecifikus művészet. Olyan kreatív projektek gyűjtőneve ez a kifejezés, melyekkel az alkotók látványosan demonstrálhatják, hogy a művészetnek egyáltalán nem kell a négy fal közé, tradicionális helyszínekre (például statikus kiállítótermekre) korlátozódnia, hisz maga a nagyváros is egy hatalmas, kreatív játszótér, tele eldugott, felfedezésre váró platformokkal, ahol minden műalkotás új értelmet nyer. Ebben a szellemben materializálódik hazai és külföldi művészek kilenc nagyszabású ötlete péntektől a PLACCC Fesztiválon, Budapest legkülönfélébb pontjain. Az idei mottó: kép, hang, design, játék.

Kezdjük a játékkal, hiszen gyermeki énünk majd' kiugrik a bőréből: a Tidy City projekt bizonyítja, hogy az okostelefon nem csak a Facebook ötpercenkénti csekkolására, vagy Angry Birds-re alkalmas, hanem izgalmas városfelfedező túrára is. A „kultúrnyomozók” a Ráday utca 58. szám alatti Jedermann Kávézóból indulnak egyedül, vagy két-háromfős csoportokban, saját vagy bérelhető Androidos telefonnal, útközben pedig feladványokat kapnak titokzatos „városi tárgyakról” (szoborról, épületről, bármiről), amiket meg kell találniuk. Az alkotók (TOTEM francia-német kutatási program, Frauenhofer Fit- Richard Wetzel, Michael Straeubig) nem titkolt szándéka ezzel az, hogy a tősgyökeres városlakók is rácsodálkozzanak a betondzsungelben megbújó észrevétlen csodákra. Berlinben már tesztelték, de természetesen Budapesten, a Ferencvárosban teljesen új játékpályán feledkezhetnek bele a kutatómunkába a lelkes résztvevők, méghozzá péntektől keddig, hétvégén 15 és 19, hétköznap pedig 16 és 19 óra között.  Mi biztosan kipróbáljuk!

A H3T Architekti egy cseh építészekből álló group, ők a Szauna nevű installációval járulnak hozzá a fesztivál sikeréhez. A névből következtethetünk a műalkotásra, a helyszín azonban egyáltalán nem hétköznapi: a Hősök terén, a Műcsarnok teraszán állítják fel a méretes (és természetesen nagyon dizájnos) izzasztókamrát, ami rendeltetésszerűen használható. A cél a kabin csendes nyugalma és az ablakon át megfigyelhető nagyvárosi forgalom és nyüzsgés közti kontraszt hatásos érzékeltetése. A szauna szeptember 22. és 30. közt látogatható, hétköznap 17 és 21, hétvégén pedig 16 és 21 óra közt.

A City Noises nemzetközi projektben négy alkotóműhely, a magyar Szövetség’39 Művészeti Bázis, a finn Crucible Studio és a brit Ravensbourne, valamint a Stream Arts hangorientált produkcióit láthatjátok.

A Crucible Studio Hello, Homo! című provokatív audiovizuális alkotásával a homofóbiával kapcsolatos előítéleteket birizgálja. Az installációban három nő járókelőket támad le a média és a szájhagyomány által terjesztett klisékkel, így tragikomikus formában szembesülhetünk azzal, hogy milyen ócska sztereotípiák uralkodnak a városi miliőben.

A Stream Arts Táncmesék: Nyilvános terektől rejtett helyekig című táncprodukciója során a közönség fejhallgatót viselve együtt halad a táncosokkal egy sétaútvonalon, közben a hallottak-látottak alapján nem csupán a darab története, de egy képzeletbeli városi táj is körvonalazódik.

A Ravensbourne College tanára, Evan Raskob Cross-Squawk nevű művészeti workshop-jával kápráztatja el a fesztiválózókat. Itt kérdőívek segítségével a személyiségjegyeket és társadalmi szokásokat veszik górcső alá, és ez alapján megalkotják a látogatók saját hangján megszólaló madár-egyéniségeket. Ezt egyelőre nehezen tudjuk elképzelni, de ez csak eggyel több indok a részvételre!

A magyarok No Distance. No Contact fantázianevű kezdeményezésében pedig interaktív módon, kis hangszórók segítségével mutatják meg a különféle városi hangok erejét és természetét, és a hangok által létrejövő, emberek közti energiamezőket.

A City Noises programjait szeptember 21. és 24. közt láthatjátok (bár inkább a dobhártyákra lesz szükség), pénteken és hétfőn 16 és 20, szombat-vasárnap pedig 14 és 20 óra közt.


A fesztiválbérlet kizárólag elővételben vásárolható meg, 2500 forintért (kedvezményes jegy: 2000 forint). A jegyekről bővebben itt tájékozódhatsz, a többi program leírását itt olvashatod (érdemes, mert van még bőven!).


szexi ribizli

http://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr538355550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása