Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

A Ewingok visszatértek ! - Dallas 2012 – Trónok Harca Texasban

2012. augusztus 06. - Írókéz magazin

Az amerikai és egyben a világ televíziózásában is mérföldkőnek számító, szerte a világon nézők generációit maga mögött tudó Dallas visszatért a képernyőkre. Az 1979-től futó sorozat raklapnyi Emmy és Golden Globe jelölés (és két díj begyűjtése) után 1991-ben fejezte be a Ewing család történetének mesélését... sokáig úgy tűnt, örökre… tévedtünk…

 

dallas 2012

Bár néhány tévéfilmmel a saga alkotói időről-időre jelezték, hogy van még olaj a kútban, egészen 2010-ig kellett várni a bejelentésre, miszerint az eredeti sorozatot és annak (szakmai körökben az anyasorozatnál is elismertebb, bár nálunk mindezidáig nem vetített) spin-offját, a Knots Landing – ot jegyző David Jacobs készen áll, hogy feltámassza minden idők egyik legsikeresebb, az évek során kultusz státuszba emelkedett sorozatát. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas teher nyomta a készítők vállát… jelzés szintű, hogy a kábelen elérhető TNT csatorna  ( a korábban beérkezett hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb reboot ötletektől még szédelegve) sem bízott a véletlenben, annak rendje és módja szerint berendelték a pilot epizódot, és csak ez után adtak zöld jelzést, így is csak egyetlen, 10 epizódos évadra.

 

 



Ezek után június 13-án, 21 év után a klasszikus főcím és az alatta felcsendülő főcímzene elsöpörte a kétkedők táborát… a TNT már rég berendelte a második évadot…

Az új sorozat legfőbb aduja, hogy nem új. Nem reboot, nem feldolgozás, nem egy Starsky és Hutch –féle mozi verzió, nem, nem, nem. Egészen egyszerűen folytatás. De még milyen!

Ha egy ekkora múlttal rendelkező TV show-hoz akarunk nyúlni, nem elég a cím. Kellenek a sztárok, sőt az eredeti sztárok, és a készítők itt sem hibáztak.


Újra itt van a Nagy Csapat!

Bár az elmúlt húsz év nem kímélte a legendás karaktereket alkotó színészeket, Larry Hagman ugyanolyan sátáni vigyort képes a minden hájjal megkent Jockey arcára varázsolni, mint annakidején, Patric Duffy még mindig a tisztességes Bobby Ewing, de rajtuk kívül szinte mindenki más is visszatért: Linda Gray (Samantha), a Jockey ősellenségét, Cliff Barnes-t megszemélyesítő Ken Kercheval, a Lucy-t játszó Charlene Tilton, a Ewing család feketebárányát, Ray Krebbs-t alakító Steve Kanaly felbukkanása is mind természetes jelei az alkotók eltökélt szándékának, miszerint sorozatuk egyenes ági leszármazottja legyen a legendának...

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt évtizedekben felnőtt egy generáció, akik bár kizárt, hogy nem futottak bele a korábbi széria egy-egy évadába, mégsem tősgyökeres dallasiak, így nagy gondot kellett fordítani az új generáció Ewingjainak kiválasztására is, nem lehetett hibázni.


Dallas - TNG

A készítők le is csaptak a Született feleségek két fiatal csődörére, Jesse Metcalfe-ra és Josh Henderson-ra… előbbit Bobby fogadott fia, Christopher szerepére szerződtették, utóbbi pedig Jockey trónörököse, John Ross-éra. Mellettük ott tündököl a Halálos Iramban – filmekben már az olajjal magát összekent, 2009-es Teen Choice Award győztes, fekete szemű Jordana Brewster, és az Eli Stone-ban nyújtott alakításáért ALMA – díjjal jutalmazott Julie Gonzalo… a névsor, és a választott színészek előélete egyértelműen jelzi, hogy nem csupán a régi nézők visszaszerzése, de a lehető legtöbb fiatal néző meghódítása is kiemelt cél volt a casting alatt, ami nyilvánvaló létkérdés a sorozat jövőjét illetően.

Húsz év nagy idő, a televíziózásban pedig egy örökkévalóság, de az eredeti gárda újra lóra ültetése, és a fiatal csillagok bevonása, valamint az, hogy az első harminc perc egyetlen swunggal abba a megszokott, keresztbe – kasul ültetett konfliktuserdő közepébe repíti a nézőt, aminek alaprajzával még a laikusok is többé-kevésbé tisztában vannak, a legjobb esélyeket adják a főtáblán.

 



Spoiler Alert

A sztori, bár nagyon zsúfolt felütéssel kezd, mégis tiszta lappal indul. A nagy múltú Ewing Olajtársaság nincs többé. Rettegett főnöke, a texasi olajbiznisz Akelája, Jockey Ewing évekkel ezelőtt kivonult a piacról, Bobby marhát tenyészt Southfork-ban, és a családi béke megóvása érdekében a birtok eladásán gondolkodik. Fia, a friss házas Chrisopher új energiaforrások után kutat a tengerfenéken, Samantha Texas állam szenátori posztjáért küzd… idilli kép, de a levegőt megüli a súlyos, csak a szikrára váró, totális robbanással fenyegető vihar előtti csend… ami természetesen azonnal be is lobban, amikor Jockey fia, az olajüzletbe betörni kívánó John Ross kétmilliárd hordót rejtő olajmezőt talál Southforkban…

Itt indul a lavina, amit olyan, tízpercenként kiújuló, oldszkúl, de ütemes, olajban és pénzben tocsogó szerelmi és üzleti háromszögek, zsarolások, féltékenységek, átverések, bosszúk, fogadalmak, szövetségek cizellálnak, amitől az addikció teljes és azonnali.

Sikerül-e megmenteni Southforkot a venezuelai maffia karmaiból? Feltámad-e hamvaiból a Ewing Olajtátrsaság? Sikerül-e fiaknak bizonyítaniuk apjuknak? A nagyszülők örökségei közül Jock Ewing, vagy Ellie Ewing hagyatéka lesz-e a vezérfonal az új generáció számára? Sikerül-e térdre kényszeríteni a szétzilált Ewing családod, vagy összefognak-e a mindenhonnan zúduló ellenfelek ellen? Az egykori olajcsászár, Jockey Ewing visszakapaszkodik-e az őt megillető helyre az ipar királyaként? A fiak fizetik- e meg apáik bűnét?

A hagyományos magyar tévénézők valamikor a nyár végétől kaphatnak választ a kérdésekre az RTL Klubon…

 

Dirty Joke

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr148355518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12875 2012.08.08. 13:37:19

Csak Texasban?
süti beállítások módosítása