Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Sziget Fesztivál- Még mindig kell egy hét együttlét

2012. április 24. - Írókéz magazin

A magyar fesztiválok „ősatyja” a Sziget Fesztivál, mely mára Európa-szerte fogalommá vált (2012-ben az európai fesztiválszövetség, a Yourope szavazásán a Sziget lett a kontinens első számú fesztiválja), és a hazai turizmus adu ásza.

1993-ban élvezhették első ízben a lelkes koncertlátogatók az akkor még Diákszigetként ismert, Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi szervezők nevével fémjelzett rendezvényt, mely később Pepsi Szigetként, majd 2002-től Sziget Fesztiválként él a köztudatban. Érdekesség, hogy az 1994-es Diákszigetet a woodstocki fesztivál 25 éves évfordulója alkalmából Eurowoodstock alcímmel rendezték meg, és a legendás hippiünnep több fellépője, például a Jethro Tull is megtisztelte jelenlétével az egybegyűlteket.

Nem is bocsátkoznánk mélyelemzésekbe, mert szinte biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek van egy-két kellemes (vagy épp kevésbé kellemes) élménye a Szigetről. A zenei csemegék, a látványos színházi előadások, a multikulturalizmus, az „ideiglenes sátorközösségek”, az önfeledten bulizó emberek mind-mind fontos építőkövét képezik annak a komplex és szubjektíven megélt benyomáshalmaznak, amik mindenki számára felejthetetlenné varázsolják a szigetes együttlétet.

Lássuk tehát inkább az aktualitásokat! A legfrissebb, és a gyakorlott szigetesek számára örömteli hír, hogy féláron válthatják meg bérletüket azok, akik már legalább három fesztiválon részt vettek, és ezt bizonyítani is tudják. Idén lesz a huszadik élménycunami az Óbudai-szigeten, és ilyen módon szeretnék meghálálni a szervezők a hűséget. A teendők: a fesztiválkártya megszerzése érdekében a www.mienkasziget.hu blogoldalra töltsétek fel korábbi karszalagjaitok fotóját, vagy bármilyen olyan videót vagy történetet, mely egyértelműen bizonyítja, hogy már minimum háromszor tomboltatok a Szigeten. Nincs ok szívrohamra akkor sem, ha már megvetted a bérletet: az előbbi feltételek mellett visszakaphatjátok az összeg felét! A névre szóló, érintésmentes OTP Maestro Fesztiválkártyát május 2-ától július 15-ig igényelhetitek.

Az idei jegyárakról amúgy itt tájékozódhattok. Figyelem! Az első elővételi időszak április 30-ig tart!


És végül egy kis ízelítő az első nap (augusztus 8.) zenei programjából, szigorúan szubjektív szempontok alapján:


Placebo

Igazi kultzenekar, az alternatív rock majdnem húsz éve töretlenül sikeres titánjai, és nem mellesleg hűséges visszajárók a Szigeten (na ők tuti megkapják az 50%-os kedvezményt!). Az együttes frontembere az a Brian Molko, aki utánozhatatlan énekhangjával és stílusával varázsolja el a nézőket. Legutóbbi albumuk a 2009-es Battle For The Sun2012-t állítólag nagyrészt stúdiózással töltik, de azért a Szigetet nem hanyagolják el, és bizonyára ismét felejthetetlen perceket fognak okozni a rajongóknak, és természetesen a Nagyszínpad körül céltalanul kóválygóknak is.

 

Hurts

Csak három éve, 2009-ben bukkantak fel, de kellemes szintipop muzsikájukkal szinte azonnal hatalmas rajongótábort szereztek, és a Scissor Sisters társaságában körbejárták az egész Egyesült Királyságot, de ezzel nem érik be, és világuralomra törnek! Higgyétek el, ezzel mindenki jól jár, hisz első és eddigi egyetlen albumuk, a Happiness nevéhez méltóan jelentős mennyiségű boldogsághormont szabadít fel, így végighallgatása bármikor, de főleg rosszkedv esetén erősen ajánlott!


Anna Calvi

Egy üde és egyedi előadó a popzenei szférában, akit a legendás Patti Smith-hez hasonlítanak... azért ez nem semmi elismerés lehet egy énekesnőnek, főleg ha még csak 2011-ben adták ki első albumát. A BRIT Awards-ra is jelölt, saját nevét viselő albumának Szigetes bemutatása közben reméljük minket is meggyőz páratlan tehetségéről.


Quimby

És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a magyar könnyűzene egyik legkiválóbb koncertzenekara is fellép az idei Sziget első napján. Történetük a nyolcvanas évekbe nyúlik vissza, így bőven volt idejük összetoborozni Magyarország egyik leghatalmasabb rajongótáborát. Legutóbbi albumaik a 2010-es Kicsi ország, és a 2011-es koncertlemez, az Instant Szeánsz, így az alternatív zenei elemeket, és a legjobb verseket is megszégyenítő szövegeket felvonultató rockbanda immár tizenhárom albummal büszkélkedhet.


 

A mínusz egyedik napon egyébként a Csík Zenekar hipnotizál megakoncertjével, a nulladik napon pedig Ákos lép fel elektronikus előadásával.

 

szexi ribizli

http://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr758355416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása