Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Vérgőz a Mokkában - Tvrtko vs. Márkó

2012. április 15. - Írókéz magazin

A Népszabadság pénteki számában megjelent Pető Péter írás egészen egyszerűen kedvet csinált, hogy megnézzük, mi is történt a Mokkában.

A Kolin-os Márkónak kiosztott pécsi pofonból "ügy" lett. Ráadásul pont olyan, amit a kereskedelmi tévék, és azok közönsége imádnak: szex, sztárok, erőszak van benne megspékelve egy kis vidékizéssel, egy kis bunkózással. Felettébb hatásos recept ez, különösen az utóbbi összetevő alkalmas a néző indulatainak felkorbácsolására.

A maga nemében a Mokka általában profi reggeli műsor. Igazából nem szól semmiről, témái, és azok tárgyalása a műfajnak megfelelően válogatottak és levezényeltek. A színes díszletek között szépen elmosolyog vendég és műsorvezető, míg körülöttük elkészül a világ legátlagosabbá profizált ébresztő adása. Nincs is ezzel baj. Egészen addig, amíg nem jön egy "ügy".

Tvrtko profi televíziósként mindig is jó érzékkel válogatott témái között, és pontosan tudta, riportjaiba mennyi drámát, túlzást és hatásvadászatot kell belecsempészni, hogy a közönségi ráharapjon. Rohadt sokat tudniillik, egészen a karikatúra határáig, és itt-ott túl is lépve rajta - mindezt aztán már nem is bújtatva, inkább pofátlanul túladagolva. Félreértés ne essék: ilyen egy professzionális kereskedelmi tévés riporter, és ilyennek is kell lennie egy profi kereskedelmi adó által kifizetett riportnak, mert sajnos ez a 'mindig, minden körülmények között' gej stílus éri el a tömeg  ingerküszöbét.

Vujity, a fenti kitételeknek maximálisan megfelelő, első osztályú kertévés riporter tehát szemmel láthatóan szenved a Mokka pasztell nappalijában, de jön Linczényi Márkó... Tvrtko arcvonásai megkeményednek, szeme összeszűkül… egyszerre ott van megint az összes háborús és katasztrófa sújtotta vidéken, és hálát ad az égnek, hogy megint megmutathatja, mi fán terem a riporterkedés, és ha törik, ha szakad, ő bizony térdig fog gázolni ma reggel a drámában, még itt a Mokka stúdiójában is, és igen, itt, az IKEA katalógus nyolcvanhatodik oldalán közszolgálatilag fogja átharapni a torkát ennek a (szerintünk amúgy nem) gyerekgyilkos drogbárónak, ennek a vidéki magyar embereket gyalázó egoista díszmajomnak.

 

 


Kezdjük azzal, hogy még a szokásos bárgyú, szájbarágós kérdéseken túl is egyértelműen átviláglik, hogy a megint csak hatásvadász, a szokásos csúsztatásokkal kitömött bevezetőn felpaprikázódott Tvrtkonak és nagymellű műsorvezető társnőjének szemmel láthatóan gőze nincs arról, hogy mit is képvisel a Kolin (vagy ahogy a nő mondja: ’kólin’) - úgy a színpadon, úgy azon kívül (és ezt megint nem mi fogjuk megmondani). Nem igazán értik miről szól ez az egész, de úgy tűnik nem is nagyon érdekli őket, mert itt most a vidék gyalázásáról lesz szó, ha beledöglenek, akkor is – ha menet közben megalázhatják alanyukat, annál jobb.

Értjük, hogy a pécsi illetőségű Vujity Tvrtko miért van felháborodva. Márkó első nyilatkozatában valóban van egy nem túl szerencsés, de sajnos időnként tényleg aktuálisnak tűnő fél mondat a vidék (és általában az ország) kulturálatlanságáról (azzal, hogy Márkónak igaza van-e, vagy nincsen, és hogy jogos-e a felháborodás, vagy nem, most nem foglalkozunk, állást meg pláne nem foglalunk), ami kiválóan alkalmas arra, hogy Tvrtko pózolhasson egy kicsit úgy, mint megbántott lokálpatrióta, és úgy is mint vidékfejlesztési és kulturális miniszter. Hálás szerepek. Az interjú alatt nem csak az derül ki, hogy úgy általában kiknek is készül ez a reggeli lábvíz, de szomorúan konstatálhatjuk azt is, hogy ezzel a Tvrtko által tanúsított szűk látókörű és igazából etikátlan magatartással a riporter megtér közönségéhez, és tolerálhatatlan távolságba kerül a felelős, objektív  műsorkészítői magatartástól - még a csatornája által megkövetelt, alaposan leszállított szintűtől is.

Valóban ilyen lenne tehát egy "életképes televíziós műsor" (P.P)? Ha igen, akkor (sajnos-nem sajnos) nem nekünk szól.

Tvrtko fölényeskedő könyvajándékozó gesztusára reagálva mi a következő számot küldjük a Riporter Úrnak, ami lehet, hogy nem ezeréves, és nem Neki íródott, de ez is kultúra és nekünk most Ő jutott róla eszünkbe.  Ráadásul magyarul van, hogy itthon is tudja hallgatni... Kösziésbocs!

 

 

Dirty Joke

http://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

http://irokezmagazin.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr588355402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

10940 2012.04.16. 02:07:09

Hányadék = Trvutko

12635 2012.04.16. 11:52:19

Mint riporter itt egyenesen undorító a Trvutko, valósággal uralja a rendkívül visszafogott és higgadt riportalanyt... nem szoktam nézni ezt a csatornát, csak többszöri belebotlás után felkeltette az érdeklődésemet a poszt címe...
süti beállítások módosítása