Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Heineken Balaton Sound- Le a sztereotípiákkal!

2012. április 13. - Írókéz magazin

Július 12-én hangrobbanásra készülhetnek a "magyar tenger" déli partján élők, akkor kezd el ugyanis dübörögni Zamárdiban a hatodik Balaton Sound, mely a 2007-es debütálás óta az egyik legjelentősebb elektronikus zenei fesztivállá nőtte ki magát Európában. Vonzerejét minden bizonnyal sokszorosára növeli a helyszín, hiszen ki ne akarna belekóstolni a hamisítatlan hangulatú balatoni nyárba, miközben a hallójáratokban a legszínvonalasabb dallamok lüktetnek?

Számos tévhit él a köztudatban a fesztiválról, sokan emlegetik például a drogok hatása alatt lévő fiatalokat, de személyes tapasztalatok szerint ez megalapozatlan pletyka, és az egyébként is tilos! Maximum a túlzott alkoholos befolyásoltság szúrhatja egyesek szemét, ez a jelenség viszont minden fesztiválon kikerülhetetlen, így ezt felróni elég igazságtalan.

A másik sarkalatos pont az ár. Tény, hogy a hazai fesztiválok közül a Sound a legdrágább, de cserébe exkluzív környezet várja a látogatókat. Április 15-ig, vasárnapig tart az első elővételi időszak, addig a napijegyért 13 000 forint, a bérletért 31 000 forint ellenében juthattok hozzá… ennél olcsóbb nem lesz, érdemes tehát sietni!

Idén egyébként nem csütörtökön, hanem már szerdán lecsap a bulivihar, július 11-én Ákos elektronikus produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők, melyre a jegyár egységesen 8500 HUF.

 

Egy kis ízelítő az eddig nyilvánosságra hozott sztárfellépők produkcióiból:

 

Björk

A rideg Izland legnevesebb zenei előadója, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, és akit joggal nevezhetünk művésznek. Igazi kaméleon, ami a zenét, illetve a kinézetét illeti: zenei palettáján ugyanúgy megtalálható a komolyzene, mint az alternatív rock, vagy az elektronika, stílusát látva pedig Lady Gaga valószínűleg sírva fakad szégyenében. El sem hisszük, hogy az 1980 óta aktív örökifjú dalospacsirta már 46 éves.

A fesztiválra látogatók semmihez sem hasonlítható zenei csemegére számíthatnak, amit már a legutóbbi, 2011-es albuma, a Biophilia is garantál: már a címe is sugallja, hogy a kulcsmotívum a természetesség, amit a különleges, saját gyártású hangszerekből áradó dallamokkal és Björk elképesztő, már-már a bizarrság határait súroló hangjával jelenítenek meg.

 

Gossip

Szerintünk nagyon cool, hogy a szervezők nem csak a fesztivál elektronikus profiljába vágó produkciókat vonultatnak fel (tavaly fellépett például a rapper Snoop Dogg is). Idén meglepetés ilyen szempontból az amerikai indie-rock banda, a Gossip: a már 1999 óta létező zenekar sikerét az el nem vitatható zenei kvalitásokon kívül minden bizonnyal az erőteljes hangú, egyedi énekesnőnek, Beth Ditto-nak köszönheti, akit nyugodtan nevezhetünk a túlsúlyosok stílusikonjának is.

A zenekar 2009-ben adta ki a Music For Men című albumot, rajta az igazán nagy durranásnak számító Heavy Cross-al, melyet májusban fog követni az ötödik nagylemez, a Joyful Noise.  A Sound-on minden bizonnyal már a vadiúj számokat is meghallgathatjuk.

 

Gus Gus

Aki az elektronikus zenét egy kizárólag monoton ütemekből álló, lélektelen masszának képzeli el, és a totális elutasítás mellett dönt, az sajnálhatja, hogy lemarad olyan felemelő, komplex zenei specialitásokról, amilyenekkel például az izlandi Gus Gus is szolgál. A zenekar már 1995 óta boldogítja a közönséget, így benyomásokban nincs hiány: a különleges hangulatú zenét érzelmes dalszövegekkel teszik még tökéletesebbé, a kiváló énektudás pedig már csak hab a tortán. A legutóbbi, hetedik lemezük a 2011-ben kiadott Arabian Horse, ami a híresztelések szerint élőben még fergetegesebb élményt nyújt, és az elektronikus zene csak ritkán tapasztalható dimenzióiba repíti el a hallgatóságot.

 

 

Még sok-sok anyaggal készülünk nektek a fellépőkről és a fesztiválos információkról, érdekességekről, érdemes résen lenni!

 

szexi ribizli


https://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

http://www.irokezmagazin.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr218355400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása