Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

A leleményes Hugo - minden filmcsoda két óráig tart?

2012. március 11. - Írókéz magazin

Az idei, 84. Oscar-gálán két olyan film is képviseltette magát, melyek valamilyen módon a filmkészítés gyökereit elevenítik fel: A némafilmes, ahogy azt már a címe is sugallja, a szó nélküli mozik kora előtt tiszteleg; olyan varázslatosan, hogy végül begyűjtötte többek közt a Legjobb film díját is.

A leleményes Hugo a korai filmkészítés vezéralakjának, George Méliès-nek állít emléket: az ő nevéhez fűződik többek közt az első mozgóképbe öntött sci-fi, az Utazás a Holdba, elkészítése. Nivel az ezredfordulón még csak átlagosan 2 perces filmek születtek, ez a majd' negyed órás alkotás 1902-ben tartalmával és hosszával is úttörőnek számított. Méliès egyébként bűvész volt, és elbűvölő filmművészetében az így elsajátított trükkökkel színezte a színészi játékot.

A Martin Scorsese rendező által a vászonra álmodott film alapja Brian Selznick A leleményes Hugo Cabret című regénye. Érdekesség, hogy a munkálatokba Johnny Depp produkciós cége, az Infinitum Nihil is bekapcsolódott. A szereplőgárdában pedig olyan egyéniségeket találhatunk, mint Ben Kingsley, Ray Winstone, Christopher Lee, vagy Jude Law.

Hugo Cabret egy elárvult kisfiú, aki a 30-as évek Párizsában egy pályaudvaron tölti napjait: órákat bütyköl, bujkál a szigorú főinspektor elől, és egy csodálatosan titokzatos, ember alakú szerkezetet, egy automatont szerelget, mert meggyőződése, hogy általa üzenetet kaphat elhunyt apjától. Ehhez azonban a mindig mogorva játékboltostól, Georges papától kell alkatrészeket csennie, aki ezt megelégelve elveszi a javításhoz nélkülözhetetlen noteszét. Hugo a bácsi hasonló korú keresztlányától kér segítséget, és így egy titkokkal és kalandokkal teli nyomozás veszi kezdetét.

A színészek egytől egyik tökéletesek: a mellékszerepben feltűnő Christopher Lee például már a pillantásával eléri, hogy ő uralja a vásznat. A gyerekszínészek közül kiemelkedő alakítást nyújt Chloë Grace Moretz, aki 15 éves kora ellenére már számos filmben - például a borzalmas magyar című Marvel képregény-adaptációban, a Kick-Ass-ben (Ha/Ver), és az 500 nap nyárban is - bizonyította, hogy érett, öntudatos és kalandvágyó fiatal hölgyként tud tündökölni a vásznon.

A botrányfilmekkel - például a Borattal - ismertséget szerző Sacha Baron Cohen a Sweeney Todd után ismét meggyőz minket arról, hogy bár specialitása a mesterien űzött idétlenkedés, de azért komolyabb mondanivalójú filmekben is megállja a helyét. Ám nem hazudtolja meg önmagát: bicegő, szigorú, de a szeretett hölgy közelében azonnal félszeggé váló állomásfelügyelőként hozzá fűződnek a film legmókásabb jelenetei.

A hibátlan színészi játék mellett azonban a film fő vonzereje a látvány: 3D-ben tárulnak elénk a pályaudvar utazók számára láthatatlan helyiségei éppúgy, mint a hatalmas, bonyolult felépítésű órák, de a legkülönlegesebbek az archív, felújított filmfelvételek, melyek atmoszférateremtő hatásukkal gondoskodnak a hamisítatlanul egyedi filmélményről, ami gyerekeket és felnőtteket egyaránt magával ragad.

A film 5 technikai Oscar-díjat zsebelt be: a legjobb hangkeverés, a legjobb hangvágás, a legjobb látványterv, a legjobb operatőr és a legjobb vizuális effektek.


http://www.facebook.com/IROKEZ.magazin

szexi ribizli



A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr28355328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása