Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Új Amber Smith nagylemez!

2012. február 23. - Írókéz magazin

A hazai indie zenekarok közül gyorsan kiemelkedő, egyben meghatározó tényezővé előrelépő Amber Smith rövid hatásszünet, a 2009 októbere és 2011 eleje közti időszak után összerakta ötödik, cím nélküli nagylemezét, amit a napokban mutattak be, és az interneten már meghallgatható, sőt meg is vásárolható bárki számára. A 2000-ben Poniklo Imre dalszerző-gitáros-énekes által alapított banda a korai két album (Nincs szükség ránk – 2001, My Little Servant – 2003) után a 2006-os rePRINT és a 2008-as Introspective idejében már országos ismertségnek örvendtek, közkedvelt fellépői voltak a budapesti éjszakai klubok színpadainak, illetve a nyári fesztiváloknak.

A tagok a zenekar szüneteltetése közben sem unatkoztak, mindegyikük próbált új, és nem is olyan új területen mozogni. Jól emlékszünk Poniklo Imre magyar nyelvű szólólemezére (Poniklo), Éjjel című számának halvány, de annál fülbemászóbb dallamai talán mindenkinek derengenek. Mostanában pedig új indie szupergroupban tevékenykedik igen aktívan. A Poster Boyban olyan zenészek oldalán található meg, mint Mayer R. Noel (The Walrus), Mike Zwecker (az egykori Kispál és a Borz, Bastiaan) dobos-szövegíró, és az "újonc" Fülöp Bence (Kamikaze Scotsman) basszusgitáros. Az ősszel megírt zenét főleg a két frontember szállítja, de az angol szövegek nagy részét Mike Zwecker gondolatai ihlették. Koncepciójukat hűen tükrözi az a komoly munka, aminek következtében hagyományokra épülő, klasszikus pop-rock konceptlemezzel köszöntötték a 2012-es évet, és ajándékozták meg a vájt fülű rajongótábort. A Things We Had Time For bemutatkozó lemez egy fiú és egy lány történetét meséli el nyolc tételben.

Ács Oszkár basszista-vokalista a Heaven Street Seven frontemberével Szűcs Krisztiánnal karöltve, The Twist nevű zenekarával jelentetett meg albumot. Bátor Bence dobos a Naked Woods formációval koncertezett, Szabados Gergely gitáros és Póka Zalán billentyűs pedig továbbra is a Spacesh!t tagjai maradtak.

Az Amber Smith lemezbemutató időpontja február 25., szombat, a helyszín pedig az Akvárium Klub (ex-Gödör).

Most következzen egy rövid leírás a lemezről, felhasználva a szerző pár gondolatát a megszületése kapcsán.

A lemezen helyet kapó kilenc dalra rányomja bélyegét a szerző magánéleti válsága, válása, és mindaz ami lelkileg megérintette, és formálta ezen időszak alatt. A dalszerzés ismét megoszlott Poniklo és Ács Oszkár - a Your Life Is My Death c. számot épp ő énekli - között. Dobra és basszusgitárra épülő depresszív gitár-és szintihangok keverednek az énekes jellegzetes hangjával, mindezt több újdonsággal fűszerezik.

Ilyen meglepetés hallható a Faster Than The Speed Of Light (03:31) című számban, amelyben Hodosi Enikő énekel a NEO-ból, valamint a szám végén hallható kórus is teljesen spontán ötlettől vezérelve került bele a dalba. Ehhez a trackhez egyébként videoklipet is terveznek a szerzők.

Az ázsiai hatás is elég erős ezen a lemezen. Poniklo elmondása szerint nagyon sok Murakami-regényt olvasott az utóbbi két évben, és többször is járt a Távol-Keleten 2008 óta (például a Hong Kong Falls is egy konkrét nap naplója, amellyel elég nehéz szembenéznie még ma is).


Aztán az énekes mélypontról való kijutásával párhuzamosan természetesen születtek vidámabb hangvételű számok is, a Bourbon And Soda (03:57) például pont ilyen. A lemez hangulata mégis inkább borús, mint manapság magyarországi napjaink. Mindig történik valami váratlan, valami ami felráz. Nem mondhatjuk azonban, hogy az Amber Smith most érett be, nőtt fel és alkotta meg legjelentősebb albumát, hiszen úgy gondoljuk, hogy ez a 2008-as Introspective idején már megtörtént. Mégis van ezen a számlistán egy olyan magasabb szinten átívelő, magasztosabb vonal, amivel a zenekar tovább nemesedik - szándékosan nem használtuk az öregszik szót - de csak önmagához, és ahhoz viszonyítva, amit magyar underground zenekarként képvisel.

A teljes album a zenekar oldalán hiánytalanul meghallgatható:

http://ambersmith.bandcamp.com/album/amber-smith-2012

 

MI

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr88355290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11677 2012.02.23. 17:07:14

Ilyen oldal nem található a neten.

95504 2012.02.24. 18:13:43

Üdv! Ha az alsó linkre (jó, nem link, ctrc-vel meg v-vel kell ügyködni) gondolsz, nekünk működik. Érdemes megkeresni :-)
süti beállítások módosítása