Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

DSP - háttérzene valósághoz!

2012. szeptember 19. - Írókéz magazin

DSP

Sok oka van annak, hogy szégyellnivalóan hosszú ideig nem foglalkoztunk a hiphop műfajával... évek teltek el úgy, hogy hiába hallottuk a szállingózó híreket, istenigazából fogalmunk sem volt róla, mi is lüktet az undergroundban. A változás pillanatára azonban tisztán emlékszünk.

Már 2011 volt, és egy-két eltévedt kattintást, valamint a műfaj hazai ikonjainak, az Animal Cannibals-nek a – valljuk be: - felületes ismeretét leszámítva még mindig a sötétben tapogatóztunk. Mondhatnánk, hogy véletlenül változott meg a hozzáállásunk, de közelebb járunk a valósághoz, ha beismerjük, a ’keresd a nőt’ alaptétel mellett haladtunk, amikor ránéztünk az akkor aktuális kiszemelt csaj adatlapjára, és gyanútlanul megnyitottuk a következő youtube ablakot:

 

 

Ahogy a fellobbanó fáklya tépi szét a sötétséget, úgy gyulladt fel a lámpás a fejünkben a track alatt. Egy pillanatnyi döbbent csend után tudatára ébredtünk, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Felfedezésre váró számok, albumok, előadók hada lapul meg a föld alatt, és mi a legjobb helyen kezdtük el a kutatást, amikor egy pékmester meg egy műszaki eladó irányítása alatt a kábé tíz éve alakult DSP nyomába eredtünk.

A békásmegyeri betondzsungelből jövő formáció két tagja, Bom és Dipa egy effekt nevét kölcsönvéve (Digital Signal Processing) DSP Bradazként kezdte meg a működést. A kis idő múlva már Dj Geryssonnal kiegészült krú már ’csak’ DSP néven kezdte kinőni magát a többi underground csapat közül. 2008-ban tető alá hozott első, ’Társadalomklinika’ című nagylemezük az év rap lemeze lett, sőt a hiphop.hu szerint ők lettek 2008 rapcsapata, a címadó dalhoz pedig már klipet is készítettek.

A helyzet csak fokozódott, amikor 2010-ben a srácok kijöttek az ’Egyszer fent egyszer lent’ – hez készült mozgóképpel. Az alapanyag tökéletes választás volt. Talán ez az a szám, amiben a legjobban látszik, miért is lettek ők a lámpásunk a hazai hiphop felfedezése közben. Mindenféle páváskodástól, pózolástól tökéletesen mentes, nem túlbonyolított, őszinte, letisztult kiállás és mondanivaló. Ahogy már rengetegszer elmondtuk, Mi pontosan ezeket az értékeket keressük a gitár riffeken túl is… őszintén szólva most úgy gondoljuk, hogy a szóban forgó bandához mérhető nyíltsisakos önvállalás nem csak a hiphop, de általában az egész magyar művészeti életben is nehezen utolérhető, párját ritkító valóság.

 

 

Nem csak mi gondolhatjuk így, hiszen a fenti szám győzelmi menete után 2011 márciusában megjelenő ’Elmezaj ’ névre keresztelt második album 500 legyártott példánya már a megjelenés napján pár óra alatt elfogyott a boltokból. A korongról (eddig) egy számhoz készült klip; A ’Láncok’ minimalistának is nevezhető képi világa prímán rezonál Dipa és Bom életvezetési tanácsokat nyújtó, pszichológusokat megszégyenítően léleklátó szövegéhez. A lassan már egy éve, a Red Bull Made in Garage segítségével a ’Már megint’ single-hez alkotott, Derzsy András rendezte, immár teljesen profi háttérrel megtámogatott minimozi, belesimulva a DSP effekt mibenlétéhez, szintén a hétköznapi ember mindennapi létének buktatóit dolgozza fel.

 

 

Talán meglepő, hogy most elszakadtunk a Magazinra jellemző rockvilágtól, és ezt szeretnénk megmagyarázni. Imádjuk amikor egy-egy élesebb riffnél kiszakadnak a golyóink, és páratlan élmény, ahogy az eddig általunk ’feldolgozott’ bandák koncertjein leszakad a ház a kettőnégytől. Tagadhatatlan, ennek a szeretete ott van a vérünkben… ezzel együtt azt tanácsoljuk minden műfogyasztónak: óvakodjanak az egysíkúságtól!

Nem is gondolnátok, micsoda világok húzódnak meg egy-egy szám mögött! Beleugrani a sötétbe? Ráklikkelni valamire, amit nem ismersz? Hogyan fedezhetne fel bárki újdonságot, ha ezeket nem teszi… Arról nem is beszélve, hogy ez mennyire betalál olykor…

 

 

Anélkül, hogy túl mélyen belemennénk a témába, muszáj elmondanunk, hogy az ún. underground hiphop gyökereinél fogva az egyik legalkalmasabb műfaj a por- és betonízű mindennapok kitapintható görcseinek, ellentmondásainak, nehézségeinek, és az ezek ellen kiálló hétköznapi hősök megéneklésére.

A DSP tagja, sok más rap előadóhoz hasonlóan ugyanúgy lehúznak napi nyolc órát a melóhelyen, mint Te vagy Mi, vagy a szomszédok, és mégis képesek alkotni valamit, ami bárkiben nyomot hagyhat. Nem a Viva, meg a Bravo diktálja a tempót az ízlésedben. Nem kell feltétlenül önidomítanod magad ahhoz, hogy beilleszkedj valahová. Elég, ha tudod mit szeretnél elérni, és megőrzöd magadban a tartást, bármit látsz is magad körül. Úgy, mint Ők…

Az ’Elmezaj’ legnagyobb erőssége a valódiság. Ott lüktet minden számban. Mind ismerjük a kokettáló ’Rossz Lány’-t, sokak a mi körzetünkben is megéremlik a bemondást, hogy ’Szar Vagy’, a tesóinkért mi is kiállunk, és láttunk már pultot támasztó fazont, akit kizsebel a ’Gyümölcsgép’.

Fogalmunk nincs róla, meddig juthatnak, de a hiphop világában Siska Finuccsi-tól, Phat-on át Pixa-ig már majd mindenkivel összespanoltak, aki arra érdemes; tagjai a Bloose Broavaz krúnak, benne voltak a Red Bull Pilvaker teamben és egyértelműen a hazai hiphop egyik legautentikusabb bandájaként lassan felérnek a csúcsra. Mi pedig örülünk, hogy láthatjuk, amint egy munka lassan-lassan beérik.

Már csak egy koncertre kell eljutnunk... addig mi is böngésszük a listát!

 

 

DSP music - Társadalomklinika letöltés

DSP on soundcloud

DSP on facebook

 

Dirty Joke

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr678355548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása