Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Deák Bill, sör, meg egy jó nő! - Holnaptól Marton Feszt!

2012. szeptember 12. - Írókéz magazin

A nagy múltú Martonvásári Napok rendezvénysorozat lassú kiszenvedését követő vegetáló évek után úgy tűnik idehaza ismét megindult valami.

 

Martonvásár


Erős csúsztatás lenne azt állítani, hogy a mögöttünk álló években nem történt semmi a helyi kulturális életben. Voltak képzőművészeti kiállítások, megtartották a Beethoven hangversenyeket, volt augusztus 20-ai rendezvény, időnként egy-egy könnyűzenei koncert, lementek a ’kötelezők’, a különféle baráti körök és társaságok megrendezték a maguk eseményeit, de a nagyobb szabású, koncepcióval és valódi tartalommal bíró közösségépítő eseményekre utaló jelek után eddig bizony nyomozni kellett.

Az, hogy a Brunszvik – Beethoven Rendezvényközpont megerősödése a tavaly Ercsitől viharos körülmények között elgolyózott kistérségi központ pozitív hozadékai közé tartozik-e, vagy az itt élők hirtelen támadt, ki tudja honnan megtámogatott akarata öltött-e újra formát a szerveződésben, nos, az történetünk szempontjából lényegtelen. Ami fontos, hogy végre-valahára úgy látszik felállt egy csapat, aminek lehetősége és kedve is van ellátni a feladatot; a helyi kulturális élet feltámasztását.

 

KUKORICA – BÚZA – SÖR Fesztivál

Gyorsan lépjünk túl azon, hogy beálltunk a sorba, miszerint az országban lassan minden három fő feletti rendezvényt Fesztiválnak kell nevezni, plusz ne is gondolkodjunk, hogy miféle, hajnalikettőigfennmaradós, véres szemű brainstorming kellett a fenti szentháromság címmé emeléséhez. E helyett vegyük sorba, hogy a várhatóan eposzi méreteket öltő berúgásokon felül milyen programokkal kecsegtetnek minket a szervezők!

 

Szeptember 13. Csütörtök

Egy valódi fesztivál első napja hagyományosan kétféle lehet. Az egyik legnagyobb adu kijátszásával arccal előre sorba vágni a résztvevőket, vagy csendesen elpengetve felkészíteni a közönséget az eljövendőkre.

 

 

 

A hazai csapat a fehérvári illetőségű Los Andinos szerepeltetése mellett a ’ Martonvásár Gazdasági Kincsei – Sörtől a kukoricáig ’ című kiállítás megnyitását szánja az első nap nagy durranásának. Lehet, hogy az is lesz, hiszen Dr. Gaál Ágnes, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának igazgatóasszonya lesz a ceremóniamester, ami hát akárhogyis számolunk, azért megdobja az első sorokban spontán kibontakozó, pogóba ívelő közönségsiker esélyeit. Akinek meg nem mond semmit a Los Andinos név, az sürgősen kapja össze magát, hiszen az Andok hegységben élők dalait gyűjtő, és azokat elő is adó zenekar azon felül, hogy huszonhét évvel ezelőtt elhozta a Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál nagydíját, közönségdíjas lett ’88-ban a Magyar Televízió ’Ki Mit Tud?’-ján, majd ’92-ben Nívódíjat kapott a Magyar Művelődési Intézettől. Kalap le!

 

Szeptember 14. Péntek

A P. Mobil és a P. Box tragikus körülmények között elhunyt gitárosának, a Martonról indult Bencsik Sándornak szentelt emléknap egyben e fesztivál második felvonása.

 

Bencsik Sándor

Bár a ’szabadtéri játékokról ’ és a ’kézműves foglalkozás ’ programcím bármilyen soft-pornó alkotást bátran elfedhetne, délután négytől azonban várhatóan nem ezek lesznek a fókuszban. A családi délután öttől a Mamma Mia megtekintésébe torkollik… azok az állva maradt apukák, akiknek valahogy túlélik a megpróbáltatásokat, este az Ercsiből érkező Bananas és a Habos Oldal névre keresztelt koncertek között adhatnak az érzésnek:

 

 

Bencsik előtt este kilenctől ti. nem kisebb név hajt fejet, mint a hazai blues, és általában az egész zenei élet Optimus Prime-jaként tisztelt élő legenda, Deák Bill Gyula… a hatalmas respekten kívül csak azt tudjuk mondani, hogy aki ráér, és nem megy el a koncertre, az hülye…

 

Szeptember 15. Szombat

A chill out napjának indul, aztán...
Hajnali héttől Termelői vásáron lehet tobzódni, majd kettőtől a Százszorszép Tánccsoporttal és ercsi Zorica Táncegyüttessel kiegészített Martoni Fúvószenekar kommandója masírozik végig a városon a Szent László Völgye Lovas Egyesület fedezete alatt… ha van kisgyerek a családban, akkor muszáj megnézni, ha nincs, akkor ez riasztja fel az embert a másnapos szendergéséből… nem lehet kitérni előle.

15:00-kor kezdetét veszi a Martoni Kukorica Főzőverseny című lucskos gasztropuccs… akik főzőtudományukat itt szeretnék rászabadítani az univerzumra, azok elvileg még jelentkezhetnek a 06/20 941-8319 –en, a többiek meg kétszáz forintért megehetik a más főztjét.

A nap további részében fellép a 2007-es Príma Primissima díj nyertes Pál István Szalonna és bandája, nagybőgővel, hegedűvel, harmonikával, cimbalommal támadó alakulata, este héttől pedig a kukoricaevés és a sörivás egyértelműen nem kibalanszírozott kombójának égisze alatt megrendezett vetélkedőn lehet eljutni egy másik dimenzióba. Az esti finálé előtt még kiosztják a ’Szép Porta’ díjakat, és lecsap a Zoltán Erika Táncstúdió különítménye is…

További portálok nyílnak a nyolctól fellépő Strokes és a 23-tól előreláthatólag talpig csinibe bugyolált Janicsák Veca haknin, ahol kis mázlival az is kiderülhet, hogy a hmmm… az egyértelműeken kívül egészen pontosan milyen talajgyakorlatokat is kell végezni a művésznő sokat reklámozott 10 kilós fogyásának házi reprodukálásához.

 

janicsák veca

Szóval: SÖRIVÓ verseny, Janicsák Veca dögös kiadásban, Deák Bill as himself, vasárnap még két focimeccs a sör mellé, ugrálóvár, henna és arcfestés, gyerekzsivaly, Borsodi Bivaly, láthatósági mellény a kocsmabikehoz, fogselyem…

 

Dirty Joke

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr308355544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása