Kapcsolat: irokezmagazin@gmail.com ∗ +36-70-340-6544 ∗ http://irokez-magazin.blog.hu/

Írokéz magazin ∗pop-kultúr-mentálmagazin∗

Retröxx's Retröspect EP - az addiktív synthwave, amit imádni fogsz!

- csúcsközeleben a martoni retrowave

2016. július 03. - Írókéz magazin

Nem az van, hogy nem szeretjük az elektronikus zenét, de egészen egyszerűen KurioUSs óta nem találtunk olyan előadót, akire felkaptuk volna a fejünket. Mostanáig!

Bár a 2000-es évek közepétől datált, sci-fi és horror alapokra építkező synthwave (aka retrowave) műfaja nem tartozik a mindennapjainkhoz, ez is olyasvalami, ami a nyolcvanas évek és a másolt VHS-eken terjedő B-akciófilmek óta észrevétlenül ivódik a pólusainkba, ezért már az első ütemek is ismerősen köszönnek be a hallójáratainkba - akkor is ha pont tizenöt éve nem mentünk szinti hangok közelébe. Nagyjából harminc másodperc múlva pedig már pontosan tudjuk, hogy ezeket a neonhullámokat kerestük egészen idáig.

13501802_642584979223358_1376863973666709968_n.jpg

 

Minthogy a synthwave egy generáció nemzetközi zenei nyelvét beszéli, ennek megfelelően kiváló terep a hazai tehetségek felemelkedéséhez. Ennek a mezőnynek az elitjébe tartozik a tavaly alakult martonvásári duó formációja, a Retröxx, ami mindent hoz ahhoz, hogy egyrészt igazán nagyot durrantsanak a piacon, másrészt tovább öregbítsék városunk hírnevét.

A house alapokon nevelkedett Sánta Bence (BenzX) és a metál dobos Salgó Norbi (Bütch D) közös zenei entitását a Dance With The Dead – Out of body című száma lehelte életre John Carpenter Halloween témájának átdolgozása formájában. A Retröxx színvonalát jellemzi, hogy az ez után megjelent két első saját szám közül az egyik (Insane) már a jótékony céllal tető alá hozott Hungarian Synthwave Allstars tavaly őszi válogatás albumra is felkerült, ezzel egy csapásra a hazai synthwave szcéna legközepébe repítve a duót.

Ezek után ismét hol fémesen pattogó, hol pszichedelikusba hajló számokkal folytatták az űr meghódítását, hogy aztán a most júniusban földkörüli pályára állított, 7 trackből álló, első önálló nagylemez, a Retröspect végérvényesen helyet szorítson nekik a műfaj intergalaktikus elitjében. 

 A nagyon gondosan komponált album már az intróban hozza azt a bizonyos fél perces hatást, melynek a végén agyig merülünk a hipnotikus-addiktív retro hiperűr folyamban, hogy aztán két óra múlva egy teljesen másik bolygó metán tengerpartján heverészve vegyük észre, hogy repeat-en hagytuk a lejátszót. Nehéz nem komplex egészként kezelni az EP-t, de az Overseas-ben hallható Kovács Dani - féle gitárnál már komolyan elgondolkodtunk arról, hogyan is fogunk visszatérni a hagyományos téridőbe… 

 Nem tudjuk mi lesz a Retröxx követő nagy lövése, de első albumukkal igazán magasra lőtték be a szintjüket. Ha tartják ezt a szökési sebességet, akkor lassan készülhetünk az első hivatalos kapcsolatfelvételre az idegenekkel, mert a Retröxx jóvoltából már most vesztésre állnak az űrversenyben.

 

Retröxx ön faceböök: https://www.facebook.com/retroxxwave

Retröxx ön söundclöud: https://soundcloud.com/retr-xx

 

Dirty Joke

A bejegyzés trackback címe:

https://irokez-magazin.blog.hu/api/trackback/id/tr888863484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása